Alegeri și discuții la nivel înalt organizate de TSD Bihor

Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul deosebit de încărcat pentru tinerii social democrați din Bihor. Pe durata a trei zile, organizația județeană de tineret a găzduit atât alegerile pentru conducerile TSD Bihor și TSD Oradea cât și regionala TSD din Regiunea Nord-Vest.

În prezența a peste 40 de invitați, cei 254 de tineri delegați din majoritatea localităților bihorene, reuniți Vineri 29 Iulie la Teatrul de Stat Regina Maria, au ales noua conducere a TSD Bihor. În funcția de Președinte a fost ales Caciora Octavian Andrei, Bențe Andrei Valer a fost ales Președinte Executiv, iar Secretar al organizației a fost ales Cristian Pop. Vicepreședinții TSD Bihor vor fi aleși după finalizarea procesului electoral în toate organizațiile din județ.

Conducerea PSD Bihor a fost reprezentată de către președintele Ioan Mang, Emilian Pavel, Președinte executiv al PSD Bihor și deputat european, senatorul Florian Bodog, Președintele PSD Oradea, deputații Ioan Roman și Gheorghe Bogdan, Lia Pop, Președintele organizației de femei din cadrul PSD Bihor, alți vicepreședinți și primari din mai multe comune ale județului.

La nivel național, TSD a fost reprezentat de către președintele Gabriel Petrea, Adrian Rândunică, din Brăila, în calitatea sa de Secretar general, deputații Cătălina Ștefănescu și Gabriela Podașcă, precum și Președintele TSD Vaslui, Tudor Buzatu, Președinta TSD Dolj, Alexandra Presura, Președintele TSD Craiova, Ionuț Dumitrache, Secretarul TSD Sector 5, Amira Sawan  și Secretarul TSD Sector 4, Loredana Murariu.

La eveniment au luat parte reprezentanți ai organizațiilor județene din Nord-Vestul țării: Vladimir Matusan președintele TSD Cluj, Bogdan Ivan, președintele TSD Bistrița-Năsăud, Dan Chiș, președinte al TSD Sălaj, Ionuț Bujor, președinte al TSD Satu Mare și Bratu Florin, vicepreședinte TSD Maramureș.

În prezent, TSD număra în rândurile sale cei mai mulți aleși la nivel local dintre toate organizațiile de tineret ale partidelor politice. În Bihor, 3 din cei 5 consilieri locali ai PSD în Oradea sunt și membri TSD, iar Sergiu David, proaspăt ales Joi, 28 Iulie Președinte al TSD Oradea, este cel mai tânăr consilier județean din România.

TSD Bihor a mai consemnat și alte două recorduri, deputatul european Emilian Pavel fiind în momentul alegerii sale cel mai tânăr președinte al unei organizații TSD din țară, iar mandatul său, de durata a zece ani și încheiat anul trecut, a fost de asemenea cel mai lung mandat al unui președinte TSD până în prezent.

În ziua următoare alegerilor județene, au avut loc lucrările regionalei TSD, conduse de către președintele Gabriel Petrea și deputatul european Emilian Pavel. Au fost prezenți lideri și delegați ai tinerilor social democrați din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dolj, Vaslui, Craiova, și din mai multe sectoare ale Bucureștiului, alături de toți invitații și liderii PSD care au participat și la alegerile pentru conducerea TSD Bihor.

Subiectele principale ale discuțiilor au fost legate de organizarea alegerilor parlamentare din această toamnă, de proiectele TSD pentru tinerii români dar și de absența unor inițiative concrete, la nivel de guvern, destinate sprijinirii și încurajării tinerilor.

Deputatul european Emilian Pavel a condamnat, la nivel local, decizia primăriei Oradea de a majoră taxa pentru hrană la creșele din municipiu, iar la nivel național și-a exprimat dezacordul față de sistarea, de către guvernul Cioloș, a stimulentelor acordate firmelor care angajează tineri până în 25 de ani, o măsură primită cu revoltă de către mulți angajatori și de tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă.

Nu în ultimul rând, Emilian Pavel a cerut primăriei Oradea proiecte concrete pentru îmbunătățirea infrastructurii Universității din Oradea, mai ales la nivelul serviciilor și oportunităților oferite studenților.

De asemenea, Gabriel Petrea și Emilian Pavel le-au prezentat colegilor lor textul unei scrisori deschise care a fost trimisă primului ministru Dacian Cioloș. Subiectul acesteia se referă la situația inacceptabiă în care guvernul României a trimis înapoi către Bruxelles peste 30 de milioane de euro, bani alocați în cadrul programului Garanția Europeană pentru Tineri și pe care, datorită întârzierilor și a lipsei de decizie la nivel de guvern, România nu îi va mai putea accesa decât, probabil, în cursul anului 2017. Această situație anormală pentru un guvern care se consideră profesionist, blochează în prezent zeci de inițiative venite atât în sprijinul tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă dar și a celor care doresc să înceapă o afacere și să devină, la rândul lor, angajatori !

Cei doi lideri ai TSD, care si-au bazat argumentația pe datele primite de către europarlamentarul Emilian Pavel de la Comisia Europeană, solicită primului ministru decizii urgente, cerute și așteptate de către Bruxelles, care să ducă la deblocarea situației.