Conferință de presă susținută de Gabriel Petrea, președintele Tineretului Social Democrat, și Cezar Stancu, președintele Tineretului UNPR, la sediul PSD

Transcriere Conferință de presă susținută de Gabriel Petrea, președintele Tineretului Social Democrat și Cezar Stancu, președintele UNPR, la Sediul PSD

Gabriel Petrea: Bună ziua! Vă mulțumim mult pentru prezență. Ne cerem scuze că nu am anunțat neapărat subiectul acestei conferințe, dar am zis să rămână o surpriză până la sfârșit.

O să încep conferința prin a transmite condoleanțe familiei care a avut o pierdere la Nisa. Este îngrijorător ce se întâmplă peste hotare, mai ales că sunt foarte mulți tineri care sunt plecați și atunci e normal să ne îngrijoreze și pe noi și să ne gândim foarte serios la ce putem face pentru ca acești tineri să se întoarcă în România. Noi vrem să se poată întoarce acasă și vrem să construim o societate în care tinerii să rămână în țară.

V-am chemat astăzi pentru un subiect, zic eu, destul de important: tinerii din organizația de tineret a UNPR au decis să facă pasul către noi. Eu cred că este un lucru foarte bine venit, mai ales că s-au declarat de stânga și sunt tineri care îmbrățișează valorile social-democrate. O să-l las pe colegul meu Cezar să vă povestească mai multe lucruri și o să revin la final.

Cezar Stancu: În primul rând, mulțumesc, bună ziua! Astăzi, tineretul progresist pe care-l reprezint din funcția de președinte alege și decide să se alăture Tineretului Social Democrat și Partidului Social Democrat. Este un moment foarte important, un moment delicat și de viitor în spectrul și în planul politic pe care un tânăr alege să-l urmeze în România. După cum prea bine știți, UNPR încă de la început s-a declarat un partid de centru-stânga și tocmai din aceste motive și dorințe am ales să mergem în continuare în aceste proiecte de stânga pentru România. Personal, unii dintre noi, cum aș fi și eu, ne întoarcem în PSD. Am făcut parte din PSD la un moment dat, până în momentul în care UNPR s-a înființat, și am decis să continuăm acest drum, neabătându-ne de la viziunile pe care le avem despre ce înseamnă politică în România. Dorim să facem politică, vrem să facem politică, nu am fost de acord, poate, cu fuziunea pe care UNPR a ales să o facă cu Partidul Mișcarea Populară și tocmai de aceea am decis să ne continuăm drumul în PSD. Am avut încă de la început o ușă deschisă la liderii partidului, la domnul președinte Dragnea, la domnul secretar general Neacșu, la Gabi Petrea, președintele și omologul nostru de la Tineret și, nu în ultimul rând, la oameni importanți din organizația de la București, cum ar fi primarul Daniel Băluță, care ne-a sprijinit și a fost lângă noi încă de la început, și primarul Daniel Florea de la Sectorul 5.

Vrem să spunem că noi, de astăzi, ne alăturăm PSD, cu organizațiile de tineret, cu organizațiile de studenți și de elevi, pentru că UNPR era structurat pe cele trei organizații. Toți sau un număr cât mai mare, deja sunt câteva mii de tineri care se alături de astăzi Tineretului Social Democrat și Partidului Social Democrat, având în vedere că negocierile au fost pe repede înainte și astăzi am discutat și am pus la punct ultimele detalii, o să mai vină colegi de-ai noștri către noi, începând din seara aceasta, când o să putem să-i abordăm în mod direct, pe lucrurile concrete pe care le-am discutat cu domnul președinte Petrea și sunt niște lucruri de viitor. Colegii noștri ne-au propus și s-au angajat să ne acorde locuri în birourile politice, locuri în ligile de la nivel național, despre care o să spună domnul președinte Petrea mai multe. Ne vom găsi cu siguranță locul în noua structură. Nu a fost un obiectiv acest lucru pentru noi dar sunt convins că tinerii de mare valoare pe care-i aducem în PSD vor aduce un plus partidului.

Este un moment important. Eu încă o dată vreau să-i mulțumesc lui Gabi. Suntem siguri că o să ne găsim cu toții locul. Îi asigur pe colegii mei din județe că discuțiile pentru ei au fost făcute și sunt făcute și își vor găsi locul chiar în funcții de vicepreședinți la nivel județean. Și noi, liderii lor, ne-am găsit deja locul în structura națională, dar nu vreau să vorbesc mai mult despre acest lucru, vreau să-l las pe domnul președinte Petrea să spună mai multe.

Cam acestea au fost cuvintele. Eu încă o dată le mulțumesc colegilor mei. Vreau să știți că noi credem că tinerii de stânga și tinerii români ar trebui să fie de stânga, deși alegerile ne-au arătat alte lucruri. Avem un drum pe care mergem în continuare și vă spun că de noi o să auziți lucruri frumoase și vreau să-i asigur de astăzi pe noii mei colegi din PSD și TSD că vom face tot ce ne stă în putință pentru un rezultat bun la alegeri și pentru ca PSD să asigure în continuare stabilitatea și viitorul politic al României.

Gabriel Petrea: O să discutăm puțin chestiunile organizatorice, pentru că noi am avut o discuție destul de aplicată astăzi. În discuția pe care am avut-o cu colegii din țară, pentru că i-am consultat și pe aceștia, am constatat că majoritatea tinerilor care vor să vină către noi sunt tineri care nu acceptă o societate promovată de domnul președinte Băsescu, această societate austeră și în care singura ta șansă e să pleci afară. Noi vrem o societate în care tinerii să-și dorească să rămână în România, să poată avea un viitor aici și de aceea credem noi că Partidul Social Democrat poate face acest lucru pentru tinerii din România. Am discutat cu ei să începem deja să punem bazele unor proiecte care vor intra în programul de guvernare din 2016 și încercăm împreună să găsim cele mai bune soluții pentru aceștia.

Ca organizare, la Tineretul Social Democrat toți membrii care vor veni de astăzi de la Tineretul UNPR vor avea același statut ca orice membru de la TSD, vor avea aceleași drepturi și aceleași obligații și vor participa la aceeași competiție internă ca orice membru de la Tineretul Social Democrat. Mai mult decât atât, acele organizații de la Tineretul UNPR care erau funcționale se vor integra în organizațiile noastre, vorbim aici de Liga Elevilor, de Liga Studenților, organizații pe care le-am văzut la treabă în campania electorală și care sunt extraordinar de eficiente. Cezar, împreună cu colegii din București, se vor integra în organizația de București, pentru că este nevoie de foarte mulți tineri aici care să promoveze aceste proiecte la nivelul Secretariatului General la nivel național. Îi vom integra în pozițiile de secretar general adjunct sau de coordonator de proiecte, pentru că vom iniția o serie de proiecte, astfel încât împreună cu vicepreședinții județeni pe care îi vom promova să putem forma o echipă, în ideea în care, v-am spus mai devreme, să începem construcția unor proiecte.

Vom începe în următoarea perioadă o serie de deplasări în țară, în așa fel încât să ne asigurăm că ceea ce am stabilit împreună se și întâmplă. Vrem să închegăm echipa. O să organizăm împreună câteva școli de vară, școli politice, astfel încât să împărtășim idei, să vedem care este cea mai bună formulă de organizare pentru campania din toamnă, să consultăm tineretul din România, nu doar membrii de partid, pentru proiectele care sunt prioritare pentru aceștia. Noi ne-am făcut deja o listă de proiecte, dar demarăm o campanie națională de consultare, și cred că în cel mai scurt timp vom deveni o echipă în adevăratul sens al cuvântului, așa cum trebuie să fie o echipă înainte de orice campanie electorală.

Înainte să termin, aș vrea să mai spun încă un lucru: ieri am văzut un punct de vedere al Guvernului pe o lege inițiată de un coleg al nostru, domnul deputat Sava, cu privire la scutirea de impozit pentru tinerii până în 25 de ani, punct de vedere al Guvernului care spunea că această lege este discriminatorie. Noi am vrea să îi transmitem domnului Cioloș că există legi care scutesc de impozit tinerii care lucrează în IT. Eu sunt IT-ist de meserie și majoritatea tinerilor care lucrează în IT sunt scutiți prin această lege, deci nu este discriminatorie. Eu cred că Guvernul, înainte de toate, trebuie să vină cu soluții, nu să respingă tot ceea ce apare în Parlament. Pentru a construi o Românie a tinerilor cred că trebuie să investească în această categorie socială, nu să se pună bariere și de fiecare dată răspunsul pentru tineri să fie „emigrați!” Nu cred că este o soluție, eu cred că Guvernul trebuie să vină cu soluții de a atrage tinerii în țară, nu să vină cu respingeri de proiecte de lege care ar fi încurajat tinerii din România, mai ales că angajabilitatea sau șomajul în rândul tinerilor este unul foarte crescut.

Întrebare: Sunt consilieri locali la nivelul Capitalei care erau în UNPR. Aveți vreo cifră câți vor ajunge în PSD?

Gabriel Petrea: Vorbiți despre cei din București? La nivel național încă nu am făcut o centralizare, pentru că acum discutăm. Colegii din București sunt aici, îi aveți în spate. Eu cred că la nivel național toți tinerii care până acum și-au arătat poziția față de această fuziune și nu sunt de acord cu ea vor veni către noi, indiferent de poziția pe care o ocupă. Nu avem acum un număr exact.

Cezar Stancu: Dacă îmi permiteți, la nivel național – poate că aceasta a fost una dintre nemulțumirile noastre în interiorul partidului, în tineretul progresist – pentru listele de alegeri locale foarte puțini dintre tineri s-au regăsit pe aceste liste, deși noi am militat în toți cei șase ani și activitatea noastră se poate vedea pe Facebook, pe site-ul nostru, noi am fost o organizație care chiar a muncit, însă reprezentativitatea tinerilor pe listele de la alegerile locale ne-a dezamăgit. Cu toate acestea, după lupte seculare, pentru că știți cum sunt luptele cu seniorii, am reușit să ne impunem câțiva consilieri locali tineri. Din fericire sau din păcate pentru dumneavoastră, în momentul de față nu vă putem da nici număr, nici nume, pentru că, vă dați seama, în momentul de față și ei sunt puși într-o postură de a alege și aceste lucruri trebuie să le discutăm concret pe fiecare caz în parte. După cum v-am spus mai devreme, a fost o discuție rapidă astăzi, dar vă asigur și vă spun că sunt o bună parte dintre consilieri locali tineri care vor să ne urmeze în PSD, chiar dacă acest lucru poate însemna la un moment dat retragerea din consiliul local.

Întrebare: Dar nu înseamnă retragerea sprijinului politic, adică pierderea mandatului?

Gabriel Petrea: Nu sunt jurist de meserie, dar acolo unde a existat listă comună PSD-UNPR nu cred că se pune problema, doar acolo unde UNPR a candidat independent și se face fuziunea.

Cezar Stancu: Avem tineri care, chiar dacă sunt pe liste UNPR, au încredere maximă în noi și în ceea ce facem, în proiectul nostru de viitor, și sunt dispuși să renunțe și la mandatul de consilier local pentru a veni la PSD.

Întrebare: Ați avut o discuție cu domnul Steriu?

Cezar Stancu: Îi purtăm un deosebit respect domnului președinte Steriu și am fost lângă dumnealui din primele zile de înființare ale UNPR, însă din păcate și fără a fi nici ironici, nici tendențioși, noi am observat că modul de lucru al UNPR din momentul de față este anunțul la televizor. Din păcate, și este o mare supărare a noastră, la cât am muncit și am activat în UNPR, despre fuziunea cu PMP am aflat de la televizor. Înțelegem că atunci când suntem tineri nu trebuie să fim întrebați sau că decizia sau părerea noastră nu contează sau contează mai puțin, dar măcar să ne anunțe înainte! A fost o mare supărare, pentru că noi în UNPR am muncit foarte mult și am avut încredere în niște lideri care, din păcate, acum n-au mai fost în UNPR. S-au schimbat echipele și am dat același credit și aceeași încredere și noii echipe, însă am avut o mare supărare în momentul în care am văzut fuziunea cu PMP la televizor. Așa este și îi asum ceea ce spun!

Întrebare: Spuneați că ați fost în PSD înainte, acum vă întoarceți la PSD. Ce vă supăra la PSD înainte?

Cezar Stancu: Nu mă supăra absolut nimic. Am fost membru PSD între 2006 și 2009 aici, la București, la Sectorul 2. Nu este un secret și nu m-am dezis niciodată de faptul că în politică am intrat fiind susținut și având o relație de apropiere cu Neculai Onțanu, prin proiectul „Parlamentul local al tinerilor, Sector 2”, deci nu ne dezicem de această chestiune. Cum știți că în politică trebuie să urmezi din când în când și lideri, dar și părerile pe care ei le au sau opțiunile pe care ei le au, am decis în 2009, în momentul în care domnul primar Onțanu l-a susținut pe Traian Băsescu, am zis ca pentru moment să mă retrag din PSD, din solidaritate și respect pentru domnul primar Onțanu, dar după 2009, în 2010, știți că s-a înființat UNPR, care era un partid de centru-stânga, iar în momentul de față mă consider un om de stânga, colegii mei se consideră oameni de stânga. Cum spunea Petre Țuțea, când ești tânăr trebuie să fii de stânga, când nu mai ești tânăr trebuie să ajungi de dreapta, era o maximă pe care Petre Țuțea a spus-o. Noi chiar credem în stânga, eu chiar cred în stânga și cred în ceea ce înseamnă stânga și era pentru mine ca viitor politic o negare a principiilor în care cred să ne înscriem într-un partid de centru-dreapta.

Întrebare: Cam câți tineri și-au anunțat transferul?

Cezar Stancu: În momentul de față, după cum v-am spus și mai devreme, sunt câteva mii de tineri care și-au anunțat trecerea la PSD. Din start, organizația noastră, una dintre cele mai puternice organizații pe care o aveam, este aici, la București, care însumează minim o mie de membri, tineri, studenți și elevi, și organizațiile din țară care, v-am spus, după o analiză pe care am făcut-o cu domnul președinte Petrea, ajung la peste două-trei mii de tineri care o să ni se alăture.

Gabriel Petrea: Vă mulțumim mult! Cezar, bine ai venit!

Cezar Stancu: Bine v-am găsit, sperăm să facem treabă bună împreună!

/ In Comunicate de presă / By gherle anca / Comentariile sunt închise pentru Conferință de presă susținută de Gabriel Petrea, președintele Tineretului Social Democrat, și Cezar Stancu, președintele Tineretului UNPR, la sediul PSD