O guvernare de stânga pentru cei mulți, nu pentru cei puțini!

 

Considerăm esențială și prioritate absolută accelerarea implementării programului de guvernare PSD – ALDE. Nu doar că acesta reprezintă voința majorității românilor, așa cum a fost ea exprimată în alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, dar el este garanția că tinerii din România vor avea parte de un trai decent și de oportunități care să le permită să-și împlinească potențialul în țară și nu în străinătate. Măsurile pentru tineret pe care le-am susținut în programul de guvernare și în campania electorală trebuie cât mai rapid adoptate și puse în aplicare.

 

Credem că PSD trebuie să-și asume cu încredere și curaj identitatea de stânga la guvernare. Guvernăm pentru oameni, nu de dragul echilibrelor macroeconomice. Guvernăm pentru a oferi oportunități fiecărui român și pentru a reduce sărăcia, nu pentru a-i ajuta doar pe cei mai bogați să devină și mai bogați. Politica majorării constante a salariului minim, un succes al guvernării, trebuie să continue. Politica de creștere constantă a veniturilor românilor trebuie și ea să continue, alături de o taxare mai redusă pentru muncă în raport cu capitalul. Raportul dintre susținerea capitalului românesc și cel străin trebuie echilibrat, iar ideea că singurul nostru avantaj competitiv sunt salariile mici trebuie respinsă. Cota unică și-a arătat tot mai mult limitele, iar noi trebuie să avem curajul intelectual de a face ce trebuie, indiferent de cât de mult vor protesta unii – vrem prosperitate pentru cei mulți, nu pentru cei puțini!

 

Mizăm pe educație ca motor al dezvoltării echilibrate și solidare a României. Cerem ca educația să fie principalul egalizator din societatea noastră: indiferent din ce familie sau mediu provine, fiecărui copil trebuie să i se ofere o șansă corectă. Școala te face mare, școala îți pune în mână o meserie, școala te face om. Vrem ca politicile guvernamentale să transforme aceste principii în realitate pentru copiii din mediul rural, pentru copiii provenind din familii cu venituri modeste, din familii monoparentale sau din centre de plasament, pentru copiii romi sau cu dizabilități. Vrem o masă caldă la școală și programe after-school, vrem creșe, grădinițe suficiente și gratuite, universități și școli profesionale competitive, vrem cămine și internate moderne, vrem educație cu adevărat gratuită, burse și subvenții care să țină cont de costul vieții, vrem profesori bine pregătiți și o curriculă care să ne pregătescă pentru joburile viitorului, vrem acces gratuit la Internet și la tehnologie. În plus, susținem ideea unui program național de mentorat, pentru a-i ajuta pe tineri să-și aleagă informat drumul în viață.

 

Suntem pentru muncă decentă și pentru muncă bine plătită. Nu mai putem tolera salarii mult prea mici și faptul că, deși muncesc, mulți tineri încă pierd lupta cu sărăcia. România nu mai poate fi sursă de muncă ieftină și de profituri netaxate și indecent repatriate. Cerem protejarea și respectarea tinerilor angajați, nu exploatarea lor. Susținem voci sindicale proaspete și credibile care să vorbească alături și pentru acești tineri. Încurajăm Guvernul să exploreze și să testeze forme flexibile de muncă în beneficiul angajaților, pentru a susține familia tânără și pentru a răspunde evoluțiilor tehnologice. Venitul de bază universal este încercat cu succes în tot mai multe locuri din lume, este susținut de fondatorii Facebook sau TEsla, și ar putea fi o soluție și în România. Programul ar putea fi testat pentru tinerii între 25 și 35 ani – cerem Guvernului să analizeze ideea unui program-pilot!

 

Ne pronunțăm pentru combaterea discriminării în toate formele ei. Libertatea de exprimare nu înseamnă dreptul de a spune orice despre oricine, de a exhiba prejudecăți și mentalități retrograde. Noi ne asumăm lupta împotriva discriminării de gen, împotriva violenței domestice, împotriva inegalității salariale între bărbați și femei și pentru promovarea femeilor în poziții de conducere și responsabilitate. În România, nimeni nu trebuie să se mai îndoiască de faptul că o femeie poate fi Președinte sau premier. Susținem toleranța, valorile și atitudinile care să ne aducă aproape de partenerii noștri din UE și NATO, nu să ne îndepărteze.

 

Credem în democrație, în puterea votului, în consultare și în reprezentare. Respingem tentativele de a deturna sensul votului românilor și a înfiltra guvernarea. Credem în democrație adevărată, vie, în folosul oamenilor! Vrem respect pentru Parlament, ca instituție fundamentală a statului român, și o justiție egală pentru toți, nu selectivă. Vrem un stat de drept în care să nu mai existe persoane care nu dau seamă în fața nimănui și nu plătesc atunci când nu greșesc. Trebuie să instaurăm certitudinea că în România drepturile și libertățile sunt protejate, că viața privată este respectată și presa este liberă. Susținem cât mai rapid adoptarea de măsuri care să aducă mai mult control democratic asupra instituțiilor statului și să crească participarea politică și electorală a cetățenilor.

 

În anul Centenarului Marii Uniri, trebuie să gândim cum va arăta următoarea sută de ani pentru țara noastră. Vrem gesturi și acțiuni care să recunoască și promoveze rolul tinerilor în consolidarea statului român și, cel mai important, vrem încurajarea și promovarea celor care au puterea și hotărârea de a duce România cu viteză înainte. Prin politici publice bine gândite, cerem guvernanților să inițieze un dialog consolidat cu românii dinafara granițelor, mulți dintre ei tineri și foarte tineri, menit să valorifice tânăra inteligență românească în avantajul națiunii noastre.

 

Pentru a răspunde așteptărilor românilor, guvernarea noastră nu mai poate petici ce nu a funcționat în 28 ani. Vrem schimbări profunde, vrem social-democrație adevărată, nu neoliberalismul sălbatic care a fost incapabil să-i ajute pe milioane de români. Ne angajăm să fim vocea radicală din PSD, să fim tinerii care să-i convingă pe români că nimic nu va mai fi ca până acum și că România trebuie să fie o țară pentru cei mulți, nu pentru cei puțini!

 

#EchipaTSD