Discursul președintelui TSD Gabriel Petrea la dezbaterea „Relansând Europa — o nouă Europă socială”, la Palatul Parlamentului

Eu cred că o reformă, dacă e s-o înceapă fie un partid politic, fie o organizație, trebuie să o înceapă în propria organizație și aici cred eu noi am reușit să facem un pas înainte. Partidul Social Democrat a avut la aceste alegeri locale cei mai mulți tineri pe liste în general și acum are cei mai mulți tineri aleși locali. E un început și e o demonstrație că ne dorim să schimbăm ceva și ne dorim să aducem alături de cetățeni o altă generație, un model de clasă politică care să facă o politică a cetățeanului, una care să vină în întâmpinarea acestora. Noi am lucrat foarte mult la programul pentru tineret, programul de guvernare al Partidului Social Democrat, și am început prin a sta de vorbă cu tinerii.

Am mers timp de două luni de zile în fiecare județ, am încercat să ajungem în fiecare casă unde aveam tineri, pe stadion, în parcuri, la baruri, oriunde găseam tineri, să-i întrebăm, „Voi ce doriți? Care este viziunea voastră, care sunt problemele voastre cele mai aprinse?”, să încercăm să venim cu soluții la acestea. Planul de guvernare vrea să răspundă la câteva întrebări: ce își doresc tinerii în acest moment, care este viziunea lor pentru viitor. Cine-i reprezintă acum pe tineri, cine sunt acele instituții guvernamentale sau sindicale care îi reprezintă pe tineri? Cine face politica pentru tineret? Ministerul Educației? Nu cred. Ministerul Educației se concentrează pe un tânăr până iese din sistem. Ministerul Muncii? Nici Ministerul Muncii. Ministerul Tineretului? Nu are atribuții în a stabili cum să rezolvăm problemele unor tineri.

Și atunci cred că ar trebui să existe o organizație, fie ea guvernamentală sau nu, care să urmărească un tânăr și să aibă grijă ca acel tânăr să fie sprijinit, pentru că în momentul de față în România nu există egalitate de șanse și acces la servicii sociale, servicii de sănătate, educaționale între tinerii din mediul rural și cei din mediul urban. Nu avem așa ceva. E clar că cei care se nasc în mediul rural au un handicap din prima, pentru că accesul lor la educație, la servicii de sănătate, la orice fel de serviciu, fie că e de consiliere, fie că sunt activități de tineret, acestea nu există în mediul rural sau, oricum, în localitățile rurale mari și atunci noi ar trebui să avem o strategie integrată pentru tineri care să acopere toate aceste nevoi. Nu este normal să avem două Românii, nu este normal ca tinerii din România să fie împărțiți în două, cei care se nasc în mediul urban să aibă mai multe șanse decât cei care se nasc în mediul rural.

Am discutat foarte mult despre cum putem mări salariul minim pe economie. Știm foarte bine că sunt foarte mulți tineri șomeri. De asemenea, sunt foarte mulți tineri care trăiesc din salariul minim pe economie, sunt familii de tineri care trăiesc din salariul minim pe economie și atunci, dacă ar fi să calculăm acest salariu minim pe economie, putem să ne imaginăm că din două salarii avem și o rată de plătit la „Prima Casă”, avem și de crescut un copil, poate avem de continuat și niște studii. Există posibilitatea în momentul de față să se îndeplinească toate aceste lucruri cu un salariu minim pe economie? Răspunsul este clar: nu.

De aceea, toate politicile pe care noi le propunem în viitorul program de guvernare trebuie să plece de la acest lucru: tânărul trebuie să fie sprijinit de la început și până la sfârșit în tot ceea ce el are nevoie, educație, servicii de sănătate, servicii sociale ș.a.m.d. Nu este de ajuns să îl considerăm tânăr doar când este în școală. Când termină, are nevoie de o locuință, după ce are această locuință vrea să își întemeieze o familie, are nevoie de sprijin pentru a-și întemeia această familie, are nevoie pentru a-și crește un copil. Toate aceste lucruri le putem rezolva dacă avem o strategie integrată pe tineret.

O să închei în același ton cu care am început: să știți că am avut un discurs la Congresul de la Tineret în care am început cu o întrebare, voi știți cât costă un pampers? Credeți-mă: foarte mult și mult din bugetul unei familii se duce pe acest fel de cheltuieli, pamperși pentru copii, tot felul de creme, tot felul de lucruri care sunt necesare atunci când îți întemeiezi o familie și mulți tineri renunță în a-și întemeia o familie tocmai pentru că aceste cheltuieli sunt foarte mari.

/ In Uncategorized / By gherle anca / Comentariile sunt închise pentru Discursul președintelui TSD Gabriel Petrea la dezbaterea „Relansând Europa — o nouă Europă socială”, la Palatul Parlamentului